ØJENCENTER

Information om operation af tunge/nedhængende øvre øjenlåg.

Tunge/hængende øvre øjenlåg kan være et arveligt/aldersbetinget fænomen. Huden på øjenlågene virker løs og tung (ofte forstærket af samtidig frembuling af fedtvæv) og giver et ”træt udseende”. Der kan desuden være et indskrænket synsfelt og problemer med øjenlågseksem. Ved operation af tunge/nedhængende øvre øjenlåg fjernes overskydende hud og frembulende fedtvæv. Når hud og fedtvæv er fjernet lukkes huden med nylon tråd. Trådene fjernes efter ca. 1 uge. Der anvendes ikke selvopløselige tråde i ansigtshuden pga. Risiko for grimme ar og forlænget opheling.

Når den overskydende hud og fedtvæv er fjernet, vil øjenpartiet virke større (øjnenes facon ændres ikke), – ofte opnås et friskere udseende og et bedre udsyn/synsfelt. Det er svært eksakt at forudsige, hvor mange år operationsresultatet holder, idet mange forskellige faktorer spiller ind . bl.a. hudstruktur, livsstil, genetik/arv m.m. De fleste kan dog regne med, at operationen holder mindst 10 år – og mange får aldrig behov for operativ korrektion igen.

Uanset om man bliver opereret med laser eller operationskniv, vil der dannes et ar. Arret vil – om muligt – ligge i globelinien eller tæt herpå, således at det bliver mindst synligt. Da de fleste mennesker er en smule asymmetriske, kan det betyde, at arrene tilsvarende bliver asymmetriske. Oftest forsvinder arrene helt i løbet af et halvt til et år.

Før operationen skal du til en forundersøgelse hos kirurgen. Du er velkommen til at have en bisidder (bekendt/familie) med. Kirurgen vil undersøge dine øjenomgivelser og vurdere behovet for operation – og samtidig tage stilling til typen af operation. Du vil få en gennemgang af operationsforløbet, information om risici, evt. Komplikationer og mulige bivirkninger. Du vil bl.a blive spurgt om din generelle helbredstilstand, kendte allergier/overfølsomhed,  brug af medicin og hudens evne til at hele m.m. Der vil blive taget foto af ansigt/øjenomgivelser (præ-op. Foto) og du vil få besvaret eventuelle spørgsmål. Efter forundersøgelsen tager du stilling til om du ønsker operation gennemført og operationsforløbet kan planlægges (tidligst 2 dage efter forundersøgelse).

Når du møder til operation, vil du ved få tilbudt en afslappende tablet og få målt dit blodtryk.

Inden operationen optegnes operationsstedet på dine øjenlåg, og du vil have lejlighed til at få besvaret eventuelle spørgsmål. På operationsstuen ligger du næsten fladt et leje og får en hætte om håret. Du får dryppet øjnene og lagt lokalbedøvelse under huden. Dette kan svide og spænde lidt. I forbindelse med lokalbedøvelsen, der indeholder adrenalin, kan man kortvarigt  opleve hjertebanken og uro i kroppen. Selve operationen kan udføres med laser eller skalpel. Ved brug af laser lægges der beskyttende kontaktlinser ind under øjenlågene.

Operationen tager ca. 20 minutter. Herefter ligger du med en ismaske i ca. 10 minutter. Vi anbefaler at du ligeledes bruger ismaske hjemme, – især de første par dage efter indgrebet – afhjælper hævelse og spænding i huden.

Som afslutning påføres antibiotisk salve (kloramfenikol) på selve syningen, og du kan forlade klinikken – du får hverken forbinding eller plaster over syningen. Vær opmærksom på at du ikke selv må føre bil straks efter operationen (synet kan være betydeligt sløret grundet salven).

Ved forundersøgelsen bliver der lagt recept på ”Apotekserveren” med Spersadex øjendråber (anvendes i 10-14 dage) og kloramfenikol øjensalve, som skal bruges i den første uge med start allerede om aftenen på operationsdagen. Det er derfor vigtigt at have dråber og salve hentet fra apoteket inden operationen (kan holde sig 3 måneder uåbnet i køleskab). Kirurgen/operationsassistenten giver dig instruks i brug af salven efter indgrebet.

Hvis du er interesseret kan du købe ismaske på klinikken – prisen er :300kr.

Efter operationen er det vigtigt at følge den udleverede vejledning nøje for at opnå et godt resultat. Der kræves som regel ingen kontrol, før du skal møde på klinikken for at få fjernet trådene.

Umiddelbart efter operationen må man forvente hævelse og let misfarvning  af øjenomgivelserne. Ofte fornemmes ømhed og ’spænding’ på grund af hævelsen i området, men sjældent deciderede smerter. Du skal tage de stille og roligt, indtil du skal ind på klinikken og have fjernet trådene. Sport og andre fysiske udskejelser er således bandlyst i den første uge efter operationen.

Ca. 2 måneder efter operationen skal du til en ’status’ kontrol, hvor resultatet vurderes og der tages ’efter-foto’ til sammenligning med ’før-foto’.

Operation af tunge/nedhængende øjenlåg er et kirurgisk indgreb – og ved alle operative indgreb vil der være risiko for komplikationer.

Oplever du blødning, smerter, voldsom hævelse og misfarvning, er det vigtigt at du kontakter klinikken. Er det uden for klinikkens åbningstid, skal du kontakte kirurgen på det udleverede telefonnummer til akutte situationer.

Det er helt normalt at have en form for følelsesløshed i hud og vipper, som forsvinder i løbet af nogle uger/måneder, når nervetrådene ’finder’ hinanden igen. Yderst sjældent genvindes  følsomheden ikke. Man kan have tyngdefornemmelse i øjenlågene, som ligeledes forsvinder af sig selv. Enkelte oplever grusfornemmelse i øjnene i dage/uger efter operationen. Dette er helt normalt og behandles med ’ kunstige tårer-dråber’ (håndkøb på apoteket). Nogle får misfarvning af lågene og huden under øjnene. Misfarvningen forsvinder af sig selv i løbet af nogle uger. Meget få patienter får hæmatom, som er et veludtalt blåt mærke på øjenlågene. Misfarvningen forsvinder af sig selv. Meget sjældent ses allergisk reaktion overfor øjendråberne/salven. Udover at stoppe med dråber og salve behandles et sådant tilfælde med antihistamin og ofte også med en lindrende øjensalve.

I få tilfælde ser man at syningen ’springer op’. Kirurgen vil tage stilling til om såret skal syes igen, eller om man kan nøjes med at ’lime’ såret. Ekstremt sjældent ses infektion i operationsområdet. Dette behandles med antibiotika og medfører kontrol i klinikken. I nogle tilfælde kan man få synlige, lidt bulede/tydelige ar (efter tråden/talgknopper). Disse kan bedres eller oftest helt fjernes med laser – (tidligst 6 måneder efter operation), – men vil ofte helt forsvinde af sig selv med tiden.

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os på klinikken på tlf:5478 0380/5478 4080.