Efterstær

Ved operation for grå stær efterlades en del af den naturlige linses kapsel som støtte for den nye, kunstige linse. Med tiden kan denne linse-kapsel blive mat – og synet sløres gradvist. Det kan minde om dengang, du fik den grå stær. Hvis synet bliver dårligere eller lys begynder at genere efter øjet er opereret, skal du ikke købe nye briller. Du skal derimod undersøges hos øjenlægen for at udelukke efter-stær. Efterstær kan opstå hos op til 20% – og kan opstå både efter kortere eller længere tid (1 måned til flere år) efter operationen.

Behandling.

Efterstær behandles med laser-lys (YAG-laser), som laver en fin åbning i den uklare hinde. Med mindre der er sket forandringer i andre dele af øjet, vil synet igen blive som efter din operation. Behandlingen oplever du som små lysglimt, den er smertefri og varer under 10 minutter.

Øjet dryppes med pupil-udvidende dråber inden behandlingen.

Allerede samme dag kan du mærke en bedring af synet, men da øjet har fået pupil-udvidende dråber, er du samtidig meget lysfølsom.

I ugerne efter behandlingen er det almindeligt at se svævende uklarheder, som efterhånden forsvinder.

Efterbehandling.

Ikke alle øjne behøver efterbehandling. Såfremt der skal anvendes dråber, udleveres en recept.

Kontrol. Er sjældent nødvendigt.

Komplikationer.

Det er yderst sjældent der opstår komplikationer efter behandling for efterstær. Der er en let øget risiko for at få hævelse af nethinden og nethindeløsning. Hvis du oplever nedenstående, skal du kontakte øjenlægen.

Symptomer på nethindeløsning: 1. lysglimt, som kan ses både med åbent og lukket øje. 2. Ny-opståede og mange mørke svævende uklarheder. 3. en skygge, som ikke flytter sig – evt. som et gardin.

Symptomer på hævelse af nethinden: 1. læsning bliver besværlig. 2. ting, midt i synsfeltet ses forvrænget.