Bygkorn

Et bygkorn er en indkapslet betændelse i en af de små sytråds-tynde kirtler, som ligger i øjenlågskanten. Man kan mærker kugle-formet hævelse, som i starten er rød og øm – måske periodisk. Synet kan sløres lidt, der kan være tåre-flod og fremmedlegeme fornemmelse i øjet. Man kan have flere bygkorn på en gang – og ofte kommer de igen.

Behandling.

Bygkorn forsvinder ofte af sig selv. Det kan gå hurtigere, hvis du anvender antibiotika øjendråber og lægger et varmt kompres på øjenlågs-kanten.

Operation.

Hvis bygkornet ikke forsvinder af sig selv, vil opstå en fast kugle i øjenlåget (haglkorn=chalazion), som kan fjernes ved en lille operation. Du får lokal bedøvende øjendråber, og derefter en indsprøjtning med lokalbedøvelse i øjenlåget. Herefter åbnes den tilstoppede kirtel – om muligt fra indersiden af øjenlåget, og indholdet udtømmes. Der kan være lidt blødning efterfølgende. Du får en blød øjenforbinding for øjet, og den kan fjernes efter et par timer. I ugerne efter operationen kan man stadig mærke kuglen i øjenlåget, og den forsvinder med tiden. I forbindelse med operationen kan der komme lidt blødning i øjenlåget eller i slimhinden, som forsvinder af sig selv.

Patologisk undersøgelse.

Hos patienter over 40 år, hvor et bygkorn kommer igen, foretages patologisk undersøgelse af det væv, som fjernes.

Efterbehandling.

Du får en recept på øjendråber, som bl.a. indeholder antibiotika, og som skal anvendes til natten i 1 uge. Efterfølgende er det hensigtsmæssigt at rense øjenlågs-randene hver aften med våd varm vaskeklud – og bruge øjendråberne til der ikke er mere tilbage.

Kontrol.

Er sjældent nødvendigt. Hvis bygkornet ikke forsvinder – eller kommer igen – må du bestille tid til kontrol, evt. fremsende foto på mail mhp. videre plan.