Øjenlågsptose

Øjenlågsptose – hængende øjenlåg – er oftest et aldersbetinget fænomen, men kan også være medfødt. Ptose skyldes en svaghed/ nedsat kraft af de fine muskelfibre, som løfter øjenlåget.  

Symptomerne på ptose er tyngdefornemmelse – indskrænket synsfelt og træthed i dagens løb, da man bruger meget energi på at ”holde øjnene åbne”. Ofte bruges pandemuskulaturen flittigt, og mange er nødt til at lægge nakken lidt tilbage for bedre at kunne se. 

Operation. 

Operation kan foretages med forskellige teknikker – hvor man enten opererer fra ydersiden eller fra indersiden af øjenlåget. I Øjencenter Maribo har vi god erfaring med at operere fra indersiden af øjenlåget, og man undgår herved et ar i huden.  

Nå du møder i klinikken får du tilbudt en afslappende tablet, og øjet dryppes med lokal bedøvende øjendråber. Operationsområdet markeres, og der lægges lokal bedøvelse.  Operationen varer ca. 20 minutter for eet øjenlåg, og afsluttes med at der lægges en bandagelinse, som skal forblive i øjet i 2 uger. Du ligger herefter med ismaske i 10 minutter, og kan herefter tage hjem. Du kan ikke selv køre bil efter operationen.   De tråde, som anvendes – opløser sig selv. 

Efter operationen. 

Øjendråber Tobradex skal anvendes 3 gange daglig i 3 uger. Recept ligger klar på medicinserveren på apoteket. Det er almindeligt med hævelse af øjenlåget og en moderat ømhed. Der kan komme misfarvning af huden, som svinder af sig selv. Det er en god ide at anvende ismaske flittigt – dog max 10 minutter / time – de første 3 dage. Du kan ikke dyrke sport i 2 uger efter operationen. De fleste har behov for sygemelding i 2 – 3 dage.  

Kontrol. Efter 2 uger, hvor bandagelinsen fjernes. 

Komplikationer. 

Det er yderst sjældent der opstår komplikationer efter operation for ptose. Du skal være opmærksom på, hvis der kommer irritation eller smerte i øjet, da dette kan være tegn på at bandagelinsen har rykket sig eller er faldet ud – og du skal kontakte klinikken

Marts 2021