Efterstær

Efterstær er en godartet tilstand, som kan opstå kortere eller længere tid efter en grå-stær operation (1 mdr. – til flere år). Generne minder om dengang, du havde grå stær: sløring af synet og evt. lysfølsomhed. Årsagen er, at der er opstået en mathed af linsens naturlige kapsel, som efterlades ved operationen som støtte for den nye lille kunstige linse. Nye briller hjælper ikke. Efterstær opstår hos ca. 20%. 

Behandling. 

Efterstær behandles med laser-lys (YAG-laser), som laver en fin åbning i den uklare hinde. Med mindre der er sket forandringer i andre dele af øjet, vil synet igen blive lige så godt, som det var efter operationenBehandlingen oplever du som små lysglimt, den er smertefri og varer under 10 minutter. Øjet dryppes med pupil-udvidende dråber inden behandlingen. 

Allerede samme dag kan du mærke at synet bedres, men da øjet har fået pupil-udvidende dråber, er du meget lysfølsom i nogle timer 

ugerne efter behandlingen er det almindeligt at se svævende uklarheder, som efterhånden forsvinder 

Efterbehandling. 

Det er sjældent nødvendigt med efterbehandling. Såfremt du skal anvende dråber, ligger en recept klar på medicinserveren på apoteket. 

Kontrol. Er sjældent nødvendigt. 

Komplikationer. 

Det er yderst sjældent der opstår komplikationer efter behandling for efterstær. Der er en lille risiko for at få hævelse af nethinden og nethindeløsning. Hvis du oplever nedenstående, skal du kontakte øjenlægen. 

Symptomer på nethindeløsning: 

– lysglimt, som kan ses både med åbent og lukket øje. 

– ny-opståede og mange mørke svævende uklarheder.  

 en skygge, som ikke flytter sig – evt. som et gardin. 

Symptomer på hævelse af nethinden:  

Læsning bliver besværlig & ting, midt i synsfeltet ses forvrænget.

Marts 2021