Bygkorn

Bygkorn (hordeolumchalazion) 

Et bygkorn er en indkapslet betændelse i en af de små sytråds-tynde kirtler, som ligger i øjenlågetMan kan mærke en kugle-formet hævelse, som i starten er rød og øm – måske periodisk. Synet kan sløres lidt, der kan være tåre-flod og fremmedlegeme fornemmelse i øjet. Man kan have flere bygkorn på en gang – og ofte kommer de igen.  

Behandling. 

Bygkorn, som er en godartet tilstand, forsvinder ofte af sig selv. Det kan gå hurtigere, hvis du lægger et varmt kompres på øjenlågs-kanten. Evt. skal du have øjendråber med antibiotika. 

Operation. 

Hvis bygkornet ikke forsvinder af sig selv, opstår der en fast kugle i øjenlåget (haglkorn=chalazion), som kan fjernes ved en lille operation. Du får lokal bedøvende øjendråber, og derefter en indsprøjtning med lokalbedøvelse i øjenlåget. Herefter åbnes den tilstoppede kirtel – om muligt fra indersiden af øjenlåget, og indholdet udtømmes. Såret lukker sig selv. Der kan være lidt blødning efterfølgende. Du får en blød øjenforbinding for øjet, og den kan fjernes efter et par timer. I ugerne efter operationen kan man stadig mærke kuglen i øjenlåget, og den forsvinder i løbet af de næste måneder. I forbindelse med operationen opstår der hævelse og misfarvning af øjenlåget, men det forsvinder i løbet af den første uge efter indgrebet. 

Efterbehandling. 

Du får en recept på øjendråber/-salvesom bl.a. indeholder antibiotika og binyrebarkhormon. Det skal anvendes 3 gange daglig i 5 dage. Efterfølgende skal du at rense øjenlågs-randene hver aften med våd varm vaskeklud – og forsigtigt massere den lille kugle i øjenlåget med øjendråberne til der ikke er mere tilbage i tuben. 

Kontrol. 

Er sjældent nødvendigt. Hvis bygkornet ikke forsvinder – eller hvis det kommer igen – må du bestille tid til kontrol. 

Marts 2021